Dýně neodmyslitelně patří k podzimu a měsíci Říjen a pokud si nevíte rady, kde a jaké dýně koupit, tak v dnešním článku si vše ukážeme. Ukážeme si které jsou vhodné na výzdobu a ze kterých můžeme uvařit různé pokrmy.

Všechny dýně jsme koupily za pár korun na samosběru Vojnice u Olomouce. Na samosběru vás výjdou dýně mnohem levněji než v samotném obchodě. Většinou již bývají nachystané v bedýnkách nebo na zemi, takže jen přiíjdete, vyberete si, zvážíte je na váze a zaplatíte.

Dýně Hokaido
Nejznámější dýně na vaření, kterou potkáte u nás v obchodech. Dýně Hokaido je výborná zejména do polévek, rizota nebo náhrada příloh. Výborné jsou z ní také bramboráčky nebo koláče. Navíc je tato dýně velice zdravá. Pozitivně působí na náš trávící systém a preventivně působí proti chronickým zánětům.


Olejová dýně
Olejovou dýni mám nejraději, protože mi velice chutnají její semínka 🙂 Co se týče dužiny, tak je průměrná. Ze semínek se vyrábí například cenný dýňový olej. Ten je považován za elixír zdraví, neboť má silné antioxidační účinky a jeho pozitivní vliv na zdraví je opravdu jedinečný.


Dýně máslová
Máslová dýně má hruškovitý tvar, poznáte ji tedy na první pohled. Využívá se nejvíce pro pyré jako příloha k hlavnímu chodu nebo také pro sladké pokrmy jako jsou například lívance a koláče.


Muškátová dýně
Dýně Muškátová je chuťově nejvíce podobná žlutému melounu a proto se dá její dužina jíst i syrová. Hodí se na všechny kulinářské úpravy. Nejvíce se v kuchyni využívá pro přípravu pyré, koláčů nebo polévek.


Dýně Goliáš
Velice známá dýně, vyřezávají se z nich takové ty klasické halloweenské dýně. Tuto mám z minulého roku, protože na samosběru byly pouze ty mega obrovské 30 kilové a to se mi nechce dlabat 🙂
Jsou vhodné zejména na zavařování, k nakládání nebo na výrobu džemů a čatni.



Okrasné dýně
Na závěr tu pro vás mám ukázku okrasných dýní, které nejsou jedlé. No a jak je zpracovat, to záleží na vás. Já je za pár dní vydlabu a vložím do nich svíčku.


