Musím se s vámi podělit o tento úžasný recept na velice zdravý a chutný koláč z pohankové mouky. Těsto je moc dobré, podobné lineckému cukroví, jen né tak sladké, takže zaručuji stoprocentně chutný přechod na pohankovou mouku 🙂 Jablíčka se skořicí uvnitř koláče navíc dodají domovu tu pravou (nejen) vánoční atmosféru. Myslím, že teď po Vánocích se hodí něco zdravého a zárověň spotřebujete jablíčka co zbyla 🙂
Na těsto potřebujeme:
- 260 g pohankové mouky
- 1 vejce
- 125 g másla
- Špetku soli ( já použila růžovou Himálajsko sůl).
- 1 lžíčku mleté skořice
- 1 lžíce cukru (já použila cukr krupice)
Na náplň potřebujeme:
- 3 jablíčka
- 2 lžíce mandlového másla (můžete nahradit například medem)
- 1 lžičku mleté skořice




Postup
Z mouky, másla, cukru, vejce, soli a lžičky skořice si vypracujeme hladké těsto. To si pak zabalíme do folie a dáme na půl hodiny do lednice odpočinout.
Mezitím si připravíme náplň:
Jablka oloupeme a nastrouháme na plátky, smícháme s 1 lžíci mandlového másla, 1 lžičkou skořice a můžeme ještě osladi nebo přidat ořechy.




Těsto vyndáme z lednice a 1/4 odložíme stranou. Koláčovou formu nebo kliedně i dortovou vymažeme tukem. Těsto trochu vyválíme a vložíme do formy. Naplníme jablečnou směsí. Z odložené části těsta vyválíme mřížky a položíme na náplň.
- Koláč pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 30 minut.
- Koláč je hodně křehký a chutná lépe až druhý den.
- Přeji dobrou chuť 🙂
Většinu surovin jsem nakoupila online na stránce www.gastroobchudek.cz kde jsem pro vás vyjednala také slevu 10% s kodem CESTUSKA10